pH vrijednost kozmetičkih proizvoda i zašto je ona (zbilja) bitna


U industriji korejske kozmetike pH vrijednost proizvoda je jedna od glavnih tema, no o njoj se nažalost i dan-danas malo priča na zapadu. Što je pH, zašto je ona (zbilja) bitna, koja je njega uloga u kontekstu kože i kozmetike te kako prilagoditi svoju kozmetičku rutinu s obzirom na pH vrijednost proizvoda - odgovore na ta (i brojna druga) pitanja ćete pronaći u ovom postu.

Što je pH?

pH znači "power of hydrogen", a ono što je nama u definiciji pH vrijednosti bitno na području kozmetike je: koliko je kiseo ili lužnat proizvod u odnosu na (destiliranu) vodu koja ima ph 7.0. Doduše, pH vrijednost vode iz slavine (koju svi koristimo za pranje) može varirati ovisno o lokaciji, a u Europi su zabilježene vrijednosti i do 8.0 [izvor]. Visok udio minerala u vodi iz slavine također može povisiti pH vrijednost.

Zašto je pH bitan za kožu?

pH je bitan za održavanje prirodne barijere kože. Naša koža posjeduje "acid mantle" (engl. za "kiseli plašt/sloj") na svojoj površini, a osnovna joj je uloga zaštita kože od virusa, bakterija, zagađivača iz npr. zraka te održavanje kože mekanom, glatkom i zdravom. Taj kiseo površinski sloj uvjetuje pH kože koji se kreće od 4.0 do 6.0, dok se u unutrašnjosti tijela održava djelomično neutralna okolina sa pH od 7.0 do 9.0 [izvor]. Ukoliko se pH vrijednost kože poremeti, ona može postati suha i perutava. Također su moguće pojave: crvenilo, zatezanje i/ili dehidriranost ili pak stanja poput atopijskog dermatitisa.


pH vrijednost raznih proizvoda, tvari, hrane... 
Usput, pivo ima pH 4.5 (!) - više o pivi u kozmetičkim proizvodima OVDJE.


Kako se može poremetiti zaštitni kiseo sloj kože? 

Izlaganjem tvarima ili korištenjem proizvoda sa previsokom ili preniskom pH vrijednosti (svemu van okvira: pH 4.5 - 6.0, po nekima i do 5.5). 

Pogledom na tablicu ili pak testiranjem pH indikator papirićima, mogu se izmjeriti razni proizvodi ili sastojci za njegu kože i kose. Neki jako popularni sastojci u svijetu prirodne kozmetike imaju porazne rezultate: soda bikarbona - pH 9, limun - pH 2, ocat - oko 3.5 a velika većina sapuna (čak i prirodni) - između 9 i 10. Na nekoliko web stranica sam pročitala da navodno sapuni sa dodanim kozjim mlijekom spuštaju pH sapuna na oko 5, no nisam isprobala pa ne mogu pouzdano tvrditi. Ako ste jedni od onih koji koriste ove sastojke na koži - razmislite još jednom.   

Fascinirana saznanjima do tad, odlučila sam zabilježiti pH vrijednosti proizvoda za čišćenje kože i kose iz svoje kolekcije i dobila sam jako zanimljive rezultate.


Afrodita Hydra Solution gel za čišćenje lica - oznaka A, Seinz Washgel sa mikroalgama - oznaka S i prirodni sapun za lice sa aktivnim ugljenom domaćeg brenda (kojeg sam donedavno koristila u sklopu svoje "low waste rutine" - oznaka R. 

Sva 3 proizvoda sam isprobala u kombinaciji sa vodom iz slavine kako bi dobila precizniju pH vrijednost kojoj je moja koža izložena kada koristim ove proizvode. Rezultati su:


Afrodita HS gel za čišćenje lica: pH 6.8. Ups, ne baš najidealnije. Doduše, nisam primjetila zatezanje, isušenost, crvenilo ili bilo drugi sličan simptom što govori o relativnosti pH vrijednosti u proizvodima za čišćenje (o tome uskoro u nastavku posta). Seinz Washgel sa mikroalgama: pH 6.0. Bome neloše. Ovaj sam posudila od svog partnera pa ako tražite blagi gel za čišćenje lica za svoga (plus, uz to ima nepravilnosti poput akni, crvenila ili isušenosti) - ovo je jeftina drogerijska opcija (30 kn u dmu). Prirodni sapun: čak pH 7.3! Eh, toliko o mom idealnom bezambalažnom i neplastičnom proizvodu za čišćenje. :( 


Purito Defence Barrier pH Cleanser (potrošen skoro do kraja) - oznaka P, Alverde kruti šampon za pranje kose sa narančom - oznaka Aš (kojeg sam nedavno prestala koristiti jer sam primjetila da mi je kosa postala lomljiva, slamnata i bez sjaja...) te Alverde Baby Sensitive losion za pranje i šampon (moj novi šampon i gel za tuširanje) - oznaka Ab. Pogledajmo rezultate:


Purito Defence Barrier gel: 6.5. Hm, čekaj malo - što nije ovaj proizvod oglašavan kao "low pH gel" sa ph vrijednosti 5.5? S ovim sam gelom na trenutke osjećala zatezanje ili isušenost, no daleko manje od nekih drugih korejskih "umivalica". Svejedno, voljela bih da mu je vrijednost ispod 6.0. Alverde kruti šampon s narančom: 7.6 (najveća vrijednost na indikatorima). Auč. Sad mi je jasno zašto mi je kosa izgledala kao disko klub u 4 ujutro. Alverde Baby - ph 5.9. Odlično, bolje od mojih gelova za čišćenje lica. I da, moja kosa mnogo bolje izgleda otkad ga koristim a najviše sam primjetila vraćeni sjaj. 

Kakvu ulogu igra pH proizvoda u njezi kose? 


 "Lužnati pH može povećati statički elektricitet površine vlasi i pritom povećati trenje među vlasima. Ovo može dovesti do oštećenja kutikule i loma vlasi. Činjenica je da šamponi sa niskom pH vrijednosti mogu uzrokovati manje zapetljanja vlasi zbog stvaranja manjeg statičnog elektriciteta na njenoj površini. Zanimljivo, samo 38% popularnih (komercijalnih) šampona naspram 75% šampona iz salona su pokazali pH vrijednost ispod 5.0. Šamponi za djecu su pokazali vrijednost od pH 7.0 zbog koncepta "formule bez suza". Ne postoji standardizirana brojka za konačnu pH vrijednost. Autori vjeruju da je bitno isticati pH vrijednost šampona na deklaraciji ali potrebno je provesti dodatna istraživanja za pronalazak idealne pH vrijednosti i za zdravlje vlasišta i kose."

Trebam li koristiti toner za balansiranje pH kože?

Većina tonera (posebice korejskih) je formulirana da bude blago kisela (pH 4.5 - 5.5) kako bi izbalansirala pH kože ukoliko se koriste prelužnata sredstva za čišćenje. Doduše, ukoliko koristite proizvod za čišćenje sa niskim pH i ne osjećate zatezanje, crvenilo ili isušenost - vjerojatno vam ne treba. Ja volim tonere u svojoj rutini jer pružaju ugodan osvježavajući dodatni korak hidratacije, posebice zimi kad je zrak izrazito suh. Plus, ne želim čekati 30 min do sat vremena da mi se prirodno izbalansira pH dok u međuvremenu sva preostala vlaga ispari sa lica...

Trebam li pripaziti na pH vrijednost i drugih proizvoda?

Ako koristite kiseline - AHA, BHA, vitamin C,... onda da, no dobra je vijest da većina suvremenih formulacija sa ovim aktivnim tvarima (koje najbolje djeluju u kiseloj okolini: pH 3.0 - 4.0.) je stabilizirana. Lab Muffin navodi i kako kod BHA kiselina pH vrijednost ne igra značajnu ulogu. Čak i ako koristite proizvod za čišćenje koji nema pogodan pH, nanošenje tonera za balansiranje pH vrijednosti ("pH adjusting toner") prije korištenja kiselina (što uključuje i vitamin C) će stvoriti dobru podlogu. 

Ukoliko tražite dobre pH balansirajuće tonere dostupne na domaćem tržištu, preporučujem tonere Afrodita kozmetike (Clean Up Hydro Tonic Sensitive, Hydro tonik i Aloe vera tonik). Koristim ih već godinu dana i jako sam zadovoljna, a svi su na indikatorima pokazali pH vrijednost oko 5.5. 

Također, testirala sam svoje trenutne proizvode sa AHA, BHA ili vitaminom C i rezultati su:

- Cosrx BHA Blackhead Power Liquid: oko 4.5 (gruba procjena jer je papirić postao izrazito svijetlo žuti, a najniža vrijednost na legendi je bila 5.2). Na Redditu korisnici javljaju drugačije rezultate.
- The Ordinary Ascorbic Acid 8% + Apha Arbutin 2%: 4.5 - 5 (također, gruba procjena zbog užeg raspona plus ovom proizvodu je trebalo oko 15 min da poprimi trajnu indikaciju nijanse na papiru)
- iUNIK Lime Moisture Mild Peeling Gel: oko 4 (još jedna gruba procjena, papirić je poprimio izrazito svijetlu žutu nijansu kao i kod Cosrx BHA)
- Benton Aloe BHA Skin Toner: 6. Meh, nadala sam se da će biti nešto niži no BHA kiselinama niža pH vrijednost ne igra neku ulogu (po Lab Muffin). 

Što se tiče ulja za ćišćenje i duple metode čišćenja, za to se ne trebate brinuti jer ulja nemaju pH vrijednost.


Benton Deep Green Tea Toner - solidan blagi korejski toner (pH ~6)


Što ako proizvod za čišćenje koji koristimo ima previsok ili prenizak ph?

Možete probati koristiti ga za tijelo (tuširanje) ili, ukoliko vam za to ne bude odgovarao, za pranje makeup kistova. No zbilja, ako imate problema sa crvenilom, aknama, dehidracijom, osjećajem zatezanja ili vam proizvod daje onak škriputavo čist osjećaj nakon korištenja (a u međuvremenu saznate da mu je pH vrijednost) niža od 6, razmislite o alternativama.

Na ovom linku možete pronaći spreadsheet sa popisom preko 500 proizvoda za čišćenje koje su ispitali Reddit korisnici i unjeli podatke. Uglavnom su azijski brendovi u pitanju, no pronađe se i neki zapadnjački.

Ako je pH vrijednost tako bitna, zašto onda nemaju svi proizvodi za čišćenje niski pH?

Precizan odgovor na ovo pitanje nemam (osim mutnog: "ili je prekomplicirano za formulirati i/ili ispitati ili je skuplje ili im se ne da"), no činjenica jest da svačija koža drugačije reagira na razne surfaktante (npr. SLS - Sodium Lauryl Sulfate, iako reakcija kože na taj sastojak može ovisiti o području lica i dobi - više o tome ovdje) i da pH vrijednost varira ovisno o unutrašnjim (razina vlage, znoj, sebum, dio tijela, genetika, rasa, sklonost dermatitisu, itd.) i vanjskim faktorima (izloženost deterdžentima/sapunima,  iritansi, itd.). [izvor] Stoga je, u poslovnom smislu, logičnije i isplativije formulirati najčešće 2 tipa proizvoda: jedan za osjetljivu kožu (sa blagim tenzidima i humektantima za vlaženje kože) u ograničenim količinama za ciljane kupce i drugi za sve ostale - sa možebitno višom pH vrijednosti i standardnim tenzidima poput SLS-a. 

MORAM li koristiti proizvode za čišćenje sa niskom pH vrijednosti da bi imala dobru kožu? 

Ne, ali ja pak ne bih jela u KFC-u ili Burger Kingu svaki dan kako bih imala kompletnu izbalansiranu prehranu (ako me kužite). :)
Sarkazam na stranu, ukoliko proizvodi koje koristitie ne stvaraju nikakve negativne reakcije na koži onda imate ili zahvalnu kožu ili dobre proizvode ili oboje. Ako patite od nekih negativnih simptoma ili stanja koje sa navela u postu (uključujući i akne u odrasloj dobi) - ozbiljno razmislite o proizvodu za čišćenje sa pH ispod 5.5. 


Primjer rutine njege kože s niskom pH vrijednosti početnih koraka. Koraci: duplo čišćenje lica (ulja/maslaci + gel za čišćenje), toner, BHA (kiseline), razni proizvodi za hidrataciju (emulzije, kreme, hidratori...), okluzivi (ulja za lice i balzami za usne) te neizbježna SPF krema za dan. Ukoliko koristite kiseline, SPF je neizbježan korak. 


Ako je voda neutralna (ph 7.0), a koži odgovara pH između 4.7 i 5.5, hoće li sama voda izbaciti kožu (površinski kiseli sloj) iz ravnoteže?

Dobro pitanje, a odgovor je: da, ALI... pH vode je svakako manje štetan od iznimno visokog ili iznimno niskog pH (npr. kod limuna, sode bikarbone, sapuna, itd.), a koža prirodnim procesom vraća pH balans za 30 do 60 minuta u prosjeku. Uostalom, uvijek možete koristiti toner za balansiranje pH nakon umivanja/čišćenja kao što sam navela gore u postu.

****************************

U konačnici, pH vrijednost kozmetičkih proizvoda je bitna - no do određene granice. Ona može suziti izbor ponude proizvoda, no niži pH ne znači automatski da je proizvod kvalitetan ili da će odgovarati vašoj koži (njenim potrebama). Među ljudima postoje razne varijacije pH kiselosti i ovise o brojnim faktorima, a čak i spol utječe na njezinu brojku (žene imaju malo kiseliju kožu od muškaraca [izvor]). Ponekad sama pH vrijednost proizvoda neće utjecati na kožu koliko određeni sastojci u proizvodu - npr. moja koža burno reagira zatezanjem i isušenosti na mirističnu i laurinsku kiselinu u proizvodima za čišćenje (bez obzira na njihovu pH vrijednost), dok proizvode sa nešto višim pH dobro podnosi ukoliko nemaju spomenute sastojke. Stoga, sve navedeno su smjernice prema odabiru kvalitetnog odgovarajućeg kozmetičkog proizvoda a ne zadana pravila. Također bih voljela napomenuti kako kemija, farmacija, kozmetika i dermatologija nisu moje profesionalna područja i sve navedeno sam naučila čitajući stručne članke ili slušajući/čitajući educirane ljude iz spomenutih područja.


Izvori:
  • "Measurement of skin pH." Dikstein S., Zlorogorski A., Acta Derm Venereol Suppl (Stockh). 1994; 185: 18-20
  • "Skin pH: From Basic Science to Basic Skin Care", Saba M. Ali, Yosipovitch G., Acita Derm Venereol. 2013; 93; 261-267
  • "Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora", Lambers H., Piessens S., Bloem A., Pronk H., Finkel P., Int J Cosmet Sci. 2006 Oct; 28(5): 259-70
  • "The pH of the Skin Surface and Its Impact on the Barrier Function", Schmid-Wendtner, M.H., Korting, H.C., Skin Pharmacol Physiol. 2006; 19:296-302 
  • "Correlation between pH and irritant effect of cleansers marketed for dry skin", Baranda et al., International Journal of Dermatology. 2002, 41, 492-499
  • "Skin Surface pH. A Protective Acid Mantle", Yosipovitch.G, Maibach, H.I., Cosmetics & Toiletries magazine. December 1996, Vol. 111, No. 12, P. 101
  • "The Shampoo pH can Affect the Hair: Myth or Reality?", Dias et al., Int J Trichology. 2014 Jul-Sep; 6(3): 95-99
  • "Females have lower skin surface pH than men. A study on the surface of gender, forearm site variation, right/left difference and time of the day on the skin surface pH", Ehlers et al., Skin Res Technol. 2001 May;7(2): 90-4