Kako sam riješila dehidriranost kože i vidljivu teksturu


Ovo nije tipični "how to" post napisan sa hrpom generičnih savjeta i sponzoriranih proizvoda kakvih smo se nagledali na internetu do sad - ovo je jedna itekako osobna priča. Znam da zvuči kao najava ekranizacije nove televizijske drame inspirirane likovima iz romana Tolstoja ili Dostojevskog, no htjela sam vam odmah ugrabiti pažnju na dramatičan način. :)

Do prije godinu dana, nisam imala absolutno nikakvih problema sa kožom (zahvaljujući genetici), no primjetila sam dvije uporne i krajnje iritantne pojave na mojoj mješovitoj tridesetogodišnjoj koži: uporna dehidriranost (neovisno o godišnjem dobu no pojačana zimi) i sve istaknutiju teksturu kože. Pod "teksturu" mislim konkretno na proširene pore i milije ispod očiju i na jagodičnim kostima - da, upravo tamo gdje nosim sve one blještave proizvode poput shimmer rumenila, highlightera, i sl. koji dodatno naglašavaju teksturu. Milije (primarni tip, u mom slučaju) nastaju kada keratin (protein ključan za izgradnju vanjskog rožnatog sloja kože u literaturi poznat pod stratum corneum) ostaje zarobljen. Zato se ove bijele točkice ne mogu istisnuti van, a pokušaji uklanjanja kod kuće mehanički bi rezultirao ranama, ožiljcima i daljnim pogoršanjem teksture.


Osim istaknute teksture kože na "U" području ispod očiju (od vrha jagodične kosti prema sredini nosa), mučili su me i istaknuti znakovi dehidrirane kože - isušenost tanke kože oko očiju, bore, perutavost jednih zona i pretjerana masnoća drugih. Dehidriranost se isticala i na tamnim kolutovima ispod očiju (što se pripisuje ne samo manjku sna, već i manjku vode - u tijelu i koži).


Razočarana ne samo u svakodnevni izgled šminke, već i u kompletnu rutinu njege kože, počela sam istraživati kao luda (pod istraživati mislim na: provoditi sate, dane i tjedne gutajući svu dostupnu literaturu na temu njege kože, sastojaka i kožnih stanja - da, išla sam i u knjižnicu :D). Kao rezultat toga, dobila sam dodatni razlog za nastavak bloganja jer sam željno htjela podijeliti svo prikupljeno znanje o kozmetici sa svima koji žele čitati. 

I da - nešto sam naučila. Naučila sam da u biti znam jako malo o procesima u koži, sastojcima (i njihovim tipovima, kako se kombiniraju i sl.), pH vrijednosti kože i sastojaka, starenju kože, vanjskim procesima koji utječu na nju, ali o svojoj koži - unatoč višegodišnjem pisanju članaka o njezi kože i recenzija proizvoda. Mislila sam da imam tipičnu mješovitu kožu (masna na čelu, nosu i bradi, tzv. "T" zoni i normalna do suha na obrazima i vratu) koja zimi luči malo manje sebuma a ljeti dramatično više. Zimi bih, logično, koristila hrpetinu ulja, teške masne kreme, balzame, a ljeti bih unatoč obilju sunca i morske soli, drastično skratila rutinu nadajući se da će jutarnja kapljica seruma poslužiti za cjelodnevnu hidrataciju lica. Povrh svega, koristila sam matirajuće visokopokrivne podloge, puderi i korektori za kamuflažu teksture, ujednačavanje tena i smanjivanja količine sebuma. Naravno, ni sad nemam količinu znanja kao stručnjaci na području (dermatolozi) no za vlastite svakodnevne potrebe sam naučila hrpu korisnih podataka.

Što je dehidriranost kože, odnosno dehidrirana koža? Drugi naziv za suhu kožu?

Dehidrirana koža je: manjak vlage (vode) unutar kože zbog povećanog transepidermalnog gubitka vode. Tijekom dužeg kontakta kože s vodom (posebice vrućom, tijekom dugih tuširanja za koje sam definitivno kriva), lipidni se sloj kože "zdrma", poveća se propusnost i nastupa transepidermalni gubitak vode. Suha koža je TIP, dok je dehidrirana koža STANJE od kojeg bilo tko i bilo koji tip kože može patiti. Masna, suha, normalna i mješovita koža mogu biti ujedno i dehidrirane.
Kako izgleda dehidrirana koža (kakav je osjećaj)?

"Tijesno" i bez elastičnosti. Kada se zategne prstima, može se lako naborati. Nedostaje joj sjaja, mekoće i "života", a može i ne reagirati na proizvode namijenjene normalnoj koži ili onima za "sve tipove kože" (natpisi na pakiranju). Također, mogu se pojaviti i manje suhe i/ili perutave zone, posebice zimi kad je zbog grijanja u zatvorenim prostorima zrak suh, tamni krugovi ispod očiju i manje bore (kao kod mene na gornjoj fotki). Primjetan je i sloj masnoće (sebuma) koji samo "sjedi" na koži.

Što uzrokuje dehidriranu kožu?

Puno toga. Neki od najčešćih uzroka su: 

- preagresivni proizvodi za čišćenje lica i/ili umivanje (u mom slučaju, sa SLS-om te miristinskom i stearinskom kiselinom koje moža koža PREZIRE iz petnih žila i reagira isušenosti, zatezanjem i perutavosti)
- proizvodi sa visokim udjelom alkohola
- prečesta eksfolijacija (peeling - bilo mehanički ili kemijski)
- tuširanje ili kupanje u vrućoj vodi duži period
- suhi zrak i manjak vlage u zraku (trajna klimatska ili povremena sezonska pojava)
- prečesto čišćenje kože

Kako tretirati dehidriranu kožu?

Tijekom čišćenja, saznala sam da kožu lica treba čistiti sa proizvodima koji u sastavu imaju blage tenzide (to su oni sastojci koji odrađuju sam čin čišćenja) npr. decil glukozid. Naravno, pH proizvoda je bitan stoga se savjetuje odabir proizvoda sa niskom pH vrijednošću (ovdje pročitajte sve o pH vrijednosti i zašto je ona zbilja bitna).
Nadalje, odabir mazalica (krema, emulzija, seruma, itd.) je također bitan pa se savjetuju one sa humektantima (emolijensima) i kožni srodnim sastojcima (u mom slučaju, za uklanjanje dehidracije bile su presudne aminokiseline).


Što se tiče same hidratacije, proizvode (posebice one sa hijaluronskom kiselinom) sa savjetuje nanositi odmah nakon čišćenja na vlažnu kožu - ja osobno volim nanositi hidratantni toner odmah nakon čišćenja a prije hidratantnih seruma i krema.

No postoji trik - vlaga (voda) sa kože može lako ispariti, posebice zimi, pa je pametno koristiti i okluzive - sastojke koji će "zaključati" vlagu na koži (bez brige, ne stvaraju nikakv film na koži i ona može obavljati svoje normalne procese regeneracije tijekom noći). Neki od mojih najdražih okluziva su: shea maslac, ulje makadamije, kakao maslac, skvalan, alantoin i silikoni.

U kontekstu svakodnevne njege kože, bitne su dva procesa: hidratacija - koja se odnosi na povećanje količine vode u koži što rezultira mekanom, elastičnom i "sočnom" kožom te čuvanje vlage - koje se odnosi na zaključavanje i zadržavanje vlage u koži s ciljem stvaranja bolje barijere i održavanja lijepog i zdravog izgleda kože. U engleskoj literaturi i tekstu: hydration i moisturization.


Nešto ranije u postu spomenula sam aminokiseline u proizvodima koje su mi uvelike pomogle ukloniti dehidraciju kože. Dok sam istraživala razne izvore o njezi kože, za oko su mi posebno zapele teme o starenju kože i procesima koji se pritom odvijaju. Starenjem gubimo esencijalne aminokiseline, a pošto ih tijelo ne može nadomijestiti potreban je vanjski izvor - u obliku ciljanih proizvoda. Aminokiseline hidratiziraju kožu ali postoji trik - moraju lako doprijeti u kožu kroz vanjski rožnati sloj što ide teže ako se isti redovito ne uklanja. Stoga dolazimo i do kiselina, te problema istaknute teksture kože. O vrstama aminokiselina sam pisala ovdje, pa pogledajte ako ste u potrazi za proizvodom sa ovom genijalnom skupinom sastojaka.

Teksturu kože (milije i proširene pore) bi bilo najbolje tretirati sa kiselinama (ovisno o tipu kože - ja sam za svoju mješovitu odabrala proizvod sa sastojkom betaine salicylate koji je mnogo blaži od salicilne kiseline no također ima keratolitičko djelovanje koje ciljano djeluje na milije i teksturu uzrokovanu sličnim izraslinama; nedavno i uvela AHA - voćne kiseline) i retinolom. Retinol, kao i kiseline, uklanja rožnati površinski sloj kože pri čemu djeluje i preventivno - sprečavanja nakupljanje stanica što i dovodi do stvaranja milija. U slučaju retinola, najbolje je odabrati za početak proizvode sa niskim udjelom (npr. 0.2% u uljnom mediju) kako bi se koža postepeno privikla na njegov učinak. Dolazimo do sljedećeg trika: ako koristitie kiseline ili retinol, SPF (min. 30) je obavezan svaki dan. Kroz cijelu godinu, i ljeti i zimi.

Proizvodi sa zaštitnim faktorom ili skraćeno: SPF su iznimno bitni za zaštitu kože od utjecaja UVA/UVB zraka (koje osim što stvara pjege i mrlje na licu, postaruje kožu, te stvara maligne promjene) jer džaba sva hidratacija, zaključavanje vlage, uklanjanje nepravilnosti i briga ako izlazite van bez zaštite od vanjskih utjecaja. To je kao da nosite otvoren kišobran po stanu ili kući i potom izlazite van bez njega na pljusak. 

Kad sam napokon dobila najosnovniji alat za djelovanje, krenula sam odabirati proizvode sa ciljanim sastojcima i krenula u istraživanje načina primjene, kombinacija, vremena aplikacije i potom sastavljanja rutine koja će mi donjeti najbolje rezultate koje tražim (rehidracija kože i ujednačena tekstura).

Za praktičan i zabavan vodič o čitanju i dekodiranju popisa sastojaka na proizvodima, pročitajte ovaj post sa bloga Chemist Confessions.
Rutinu bome nije bilo lako usavršiti, no u konačnici sam uspjela - nakon mjeseci dodatnog istraživanja odnosno konstantnog ponavljanja gradiva, isprobavanja različitih proizvoda od prirodne i ručno rađene low-waste kozmetike do suvremenih korejskih formulacija. Sreću sam pronašla u kombinaciji zapadnjačkih i korejskih proizvoda. Morate li koristiti korejske proizvode kako bi imali lijepo lice? Apsolutno ne, ja osobno preferiram određene tipove proizvoda iz Koreje (npr AHA i BHA proizvode), ali smatram da nisu nužni za dobre rezultate.


Čišćenje lica sa gelom niže pH vrijednosti i uklanjanje šminke sa uljima. Za tvrdokornu šminku na očima i usnama (vodootpornu maskaru, hrpu sjenila i tuša te tekući ruž) dvofazni skidač šminke. Jutri koristim samo gel, a navečer: dvofazni skidač za oči u usne, uljna emulzija (koja otapa svu šminku i uklanja masnoće i nečistoće s lica, te SPF) pa potom gel (za sve zaostatke). Ukoliko pronađete proizvode koji vam odgovaraju, nema straha od dodatnog isušivanja ili iritacija. Ne zaboravite vrat!


Toner (za resetiranje pH vrijednosti kože nakon čišćenja i priprema za vitamin C ujutro ili BHA navečer) sa pentilen glikolom (sintetičkim ovlaživačem), glicerinom, ekstraktom kamilice, bisabololom, alantoinom, pantenolom i glicinom (aminokiselinom), između ostalog. Prava poslastica od tonera - šteta što ga nema više u prodaji... Afrodita inače ima sjajne tonere, barem za europsko tržište, i svi koje sam imala imaju ujedno i niski pH (5.5). Ostalim markama sa zapada manje vjerujem i držim se većinom korejskih tonera.


Najzabavniji dio: hidratacija i zaštita od UVA/UVB zraka (SPF). U pravilu uvijek koristim više proizvoda za hidrataciju; npr. miješam emulziju sa serumom i boosterom sa aminokiselinama (The Ordinary) ili nanosim gel sa hijaluronskom kiselinom na vlažnu kožu i "zaključam" vlagu sa okoloočnom kremom koja sadrži shea maslac - sjajan prirodni okluziv. Što se tiče SPFa, koristim one i sa fizičkom zaštitom (mineralnim filterima) i sa kemijskom ili pak kombiniranom. Po nekim studijama, formulacije sa mineralnim filterima (titanijevim dioksidom i cinkovim oksidom) se smatraju sigurnijima i učinkovitijima od ostalih, barem na američkom tržištu.

Zvijezda ove skupine: The Ordinary Amino Acids + B5 kojeg nanosim svako jutro i večer, nakon čišćenja i toniziranja, pomiješanog sa emulzijama i serumima. Moja koža ga obožava i trenutno sam na trećoj bočici.


Heroji rutine: BHA i AHA kiseline, retinol i okluzivi (ulje makadamije i skvalan). Ako se pitate kako sve uguram u svakodnevnu rutinu, odgovor je: ne koristim ih svakodnevno sve odjednom već slijedim strogi raspored: ponedjeljak i utorak - retinol, srijeda - BHA, četvrtak - retinol, petak - AHA, subota - retinol i nedjelja - BHA. Znam, znam - za učinkovite rezultate trebalo bi koristiti retinol svaku večer no nerado koristim toliko aktivnih sastojaka odjednom.
Vitamin C koristim svako jutro nakon čišćenja i toniziranja a 20 min prije nanošenja hidratantnih sastojaka (zbog pH balansa) kako bi pomogla koži u borbi protiv slobodnih radikala i postigla blistavost kože koja se vidi i ispod šminke i iz aviona. 

Zvijezda ove skupine: Cosrx BHA Blackhead Power Liquid (sadrži 4% betaine salicylate koji je mnogo nježniji od salicilne kiseline - tipa BHA) koji je većim dijelom zadužen za poboljšanu i ujednačenu teksturu moje kože. Također, pomogao mi je oko regulacije sebuma a hidratantni koraci rutine su omogućili vlagu zbog čega mi se koža i manje masti tijekom dana (ispod šminke). Recenzija ovdje. Napomena: gledajući u recenziju od prošle godine i sastav iz mog posta, izgleda da su mu promijenili sastav (izbačen je arginin, pa sreća da već imam prisutne aminokiseline u rutini).



Izgled moje kože (bez šminke) sada; bez pretjerano istaknute teksture, fleka ili masnog sjaja - prevladava glatka, zategnuta i mekana koža. Primjećuje se poboljšana tekstura ispod očiju i na jagodičnim kostima, a sitne borice su mnogo manje istaknute. Na nekim zonama je koža crvenija ili više žuta no to me iskreno uopće ne smeta. Tamniji kolutovi su također umanjeni i primjetni su ponekad samo u unutarnjem kutku oka, kao ovdje na fotki. Za nekoga tko je već zakoračio u tridesete, neću se žaliti. 


Kratka napomena umjesto zaključka: ovo je dakle moje osobno iskustvo i ovisi o hrpetini različitih faktora koji mogu ali ne moraju biti slični vašima. Nisam dermatolog niti profesionalac sa sličnog područja već hobist pa moje izjave, savjete i preporuke uzmite sa rezervom te provjerite sve dva puta. Ovaj post služi kao orijentir i sadrži smjernice koje nisu stroga pravila niti bi se trebali smatrati takvima. 


Izvori:



      Korisni linkovi: