Serum koji otapa kožu? Recenzija Essence Hello, Good Stuff! Face Serum

Dolaskom ljeta i druge polovice ove šugave godine, Essence je lansirao novu kolekciju baznog makeup-a i proizvoda za njegu kože naziva "Hello, Good Stuff!". S mantrom "clean beauty" čijoj smo eksploziji na tržištu i u marketing domeni svjedočili još lani, Essence je u trajnu ponudu uvrstio 6 veganskih proizvoda koji sadrže minimalno 90% prirodnih sastojaka (uključujući itekako prirodnu vodu...) a ne sadrže mikro-plastiku, parabene i PEG (iako je jedna studija iz 2015. utvrdila da su PEG i PEG derivati sigurni za upotrebu u kozmetici).


Od novih 6 proizvoda, za oko su mi zapela tri: tonirana krema, sprej za lice i serum pa sam ih odlučila isprobati. Jedan od razloga je bila zaintrigiranost prvim punokrvnim proizvodima za njegu lica iz Essence asortimana, a drugi je bila neodoljiva sličnost u vizualu sa slavnim Glow Recipe proizvodima čije sam možebitne dupe-ove (duplikate) držala u rukama. (Spoiler: sličnosti počinju i prestaju s motivima voća.)



Par tehničkih podataka o proizvodu: pakiranje je prozirna staklena bočica s pumpicom i pipetom te jednostavnom ali efektnom naljepnicom. 30 ml proizvoda koštat će vas 39.99 kn, a dostupan je u dm, Bipa i Muller drogerijama te online na Pink Panda, Feelunique i Kosmetik4less. Pakiranje se doima dobre kvalitete, a s rukovanjem i doziranjem nisam imala apsolutno nikakvih problema. 


Vjerojatno se pitate zašto u naslovu posta piše Serum koji "otapa" kožu? i po čemu je ovaj proizvod poseban. Tajna se, naravno, krije u njegovom sastavu - na popisu sastojaka se odmah na drugom mjestu (nakon vode) nalazi - voda iz ploda ananasa. Onima koji su bolje upoznati s odlikama ove voćke će biti odmah jasno da je kvaka u bromelainu - enzimu koji razgrađuje bjelančevine/proteine. Još jedan poznati enzim ove vrste je papain, koji se nalazi u papaji. Kozmetički proizvodi koji sadrže ove tvari se nazivaju enzimski pilinzi ili eksfolijanti. Jedna studija navodi kako se bromelain u kozmetičke svrhe može koristiti i za tretiranje akni, bora i suhoće te ublažiti nateknuće kože i modrice nakon upotrebe injekcija. 


U članku "How do enzyme exfoliants work?" Lab Muffin navodi: Enzimi koji se koriste za eksfolijaciju kože su proteolitički enzimi koji razgrađuju druge proteine uključuju one koji drže starije, vanjske slojeve kože zalijepljenima na njoj. U nastavku Lab Muffin piše: ... djeluju ponešto drugačije od drugih eksfolijanata stoga vam služe kao dodatni alat u tretiranju grube, umorne kože. Još bitnije, enzimski eksfolijanti su često blaži (prema koži). Enzimski ekstrakti najčešće imaju protuupalna svojstva, što ih čini dobrima posebice za osjetljivu kožu. Kao dodatak, enzimi su stabilni na širem spektru pH vrijednosti, što znači da se ne moraju nanositi na kiselu podlogu poput AHA i BHA kiselina.


Ukratko, enzimi poput bromelaina i papaina nježno "otapaju" mrtve stanice kože i veze među njima, otkrivajući mlađu, glađu kožu.



S ovim proizvodom sam iskusila više blistavosti kože lice nego s većinom vitamin C seruma, izuzev povoljnog a sjajnog Eveline seruma s 12% vitamina C. Nakon korištenja osjećaj hidratacije na koži nije prisutan, no svakako ne isušuje kožu. Osim blistavosti, nakon par mjeseci korištenja primijetila sam pomalo glađu kožu ali nipošto turbo glatku kao nakon Cosrx BHA Blackhead Power Liquid koji mi je dan-danas alfa i omega po pitanju kemijske eksfolijacije lica. Essence serum sam u početku koristila ljetos par puta tjedno umjesto BHA tretmana, a dolaskom jeseni sam ga "ubacivala" u rutinu danima kad nisam koristila BHA. Rekla bih da je ovaj serum dobra povoljna opcija za održavanje glatkoće lica između tretmana s kiselinama no meni osobno nikako ne može zamijeniti kiseline. 


Pogled na ostatak sastava otkriva i prisutne humektanse (ovlaživače) - glicerin, pantenol, sol hijaluronske kiseline, te višefunkcionalni pentilen glikol, te nekoliko surfaktanata za čije koristi u sastavu nisam sigurna (no opet, nisam  kozmetolog ni profesionalac pa to ne čudi). Prisutni su standardni stabilizatori i konzervansi, a dodane su umjetna bojila i miris (parfem). Zanimljiv je dodatak i cink PCA za koji Incidecoder ističe kako je odličan za masnu kožu sklonu aknama jer normalizira lučenje sebuma i sprečava upalne procese koje dovode do akni.


AQUA (WATER), ANANAS SATIVUS (PINEAPPLE) FRUIT WATER, GLYCERIN, PANTHENOL, SODIUM HYALURONATE, XANTHAN GUM, PENTYLENE GLYCOL, SODIUM LAURYL SULFOACETATE, SODIUM OLEOYL SARCOSINATE, SODIUM GLUCONATE, ZINC PCA, SODIUM CHLORIDE, SODIUM OLEATE, SODIUM SULFATE, CITRIC ACID, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE, PARFUM (FRAGRANCE), CI 15510 (ORANGE 4), CI 47005 (YELLOW 10). - Izvor


Tekstura proizvoda je poprilično gusta (malo gušća od soka za razrjeđivanje), ima prigodnu žutu boju koja evocira na ananas i jednako prigodan miris ploda/soka ananasa. Miris je realističan i itekako sladak, pa će ljubiteljima ovog mirisa korištenje seruma biti itekako ugodno. Pri nanošenju i razmazivanju serum ima vodenastu, "tanku" konzistenciju, lako se razmazuje a upijanje u kožu će potrajati oko pola minute, ovisno o sloju nanosa. Nakon nanošenja može se pojaviti jako slabo peckanje no ne iritira kožu i brzo nestaje. 


Da zaključim dojmove: Essence "Hello, Good Stuff!" Face Serum je bio ugodan za korištenje; primijetila sam blage ali vidljive rezultate s njim, no uz BHA tretmane smatram ga suvišnim u svojoj rutini pa ga neću kupiti opet. Onima koji traže povoljan a učinkovit proizvod za blistavost kože ili žele isprobati blag enzimski piling pogodan za svakodnevno korištenje - tople preporuke. Ako niste ljubitelj mirisa ananasa ili bilo kakvih mirisa u kozmetici, pogotovo voćnih - preskočite.



Kao što sam napisala na početku posta, isprobala sam tri proizvoda iz ove kolekcije: serum, toniranu kremu i sprej za lice. Tinted Beauty Cream tj. tonirana krema bi bila dobra za one sa suhom kožom koji ne žele nositi tekući puder visoke pokrivnosti, a opet trebaju malo ujednačavanja tena. Mojoj  mješovitoj koži ovog ljeta je bila prehidratantna, pa sam ju proslijedila članu obitelji. 3in1 Face Mist - sprej za lice je u početku imao izrazito sladak ali donekle podnošljiv miris lubenice (točnije, bombona od lubenice) no pri kraju je postao toliko sladak i težak da sam ga jedva dočekala potrošiti. Nije davao previše hidratacije i bio je preslabašan za toner, pa sam ga koristila kao zadnji korak šminkanja za ublažavanje napudranog i suhog izgleda lica. Raspršivač na ovoj bočici je odličan i stvara jako finu maglicu, pa ću bočicu sačuvati za toner u torbici i/ili za buduća putovanja. 


Pristojni proizvodi za cijenu, no ništa pretjerano impresivno. Drago mi je da sam ih isprobala jer sam zahvaljujući ovom serumu shvatila da definitivno više preferiram BHA proizvode od onih s enzimima što će mi dugoročno uštedjeti novce zbog manjka eksperimentiranja. A zahvaljujući ovom spreju shvatila sam da zbilja ne podnosim preparativu s mirisima voća ili slatkiša, pa ću se ubuduće držati hipoalergenih alternativa iz drogerija. 


Izvori:

  • Packianathan, Nilani & Kandasamy, Ruckmani. (2011). Skin Care with Herbal Exfoliants. Functional Plant Science and Biotechnology. Volume 5. 94-97. 
  • Iffah, Zatul & Amid, Azura & Yusof, Faridah & Jaswir, Irwandi & Ahmad, Kausar & Show, Pau-Loke. (2014). Bromelain: An overview of industrial application and purification strategies. Applied microbiology and biotechnology. 98. 10.1007/s00253-014-5889-y. 
  • Ketnawa, Sunantha & Chaiwut, Phanuphong & Rawdkuen, Saroat. (2011). Extraction of bromelain from pineapple peels. Food science and technology international = Ciencia y tecnología de los alimentos internacional. 17. 395-402. 10.1177/1082013210387817. 
  • Manzoor, Zoya, Nawaz, Ali, Mukhtar, Hamid, & Haq, Ikram. (2016). Bromelain: Methods of Extraction, Purification and Therapeutic Applications. Brazilian Archives of Biology and Technology, 59, e16150010. Epub May 06, 2016.https://dx.doi.org/10.1590/1678-4324-2016150010