Mojih top 5 DIY kozmetičkih recepata


Ako ste me duže vremena pratili na starom blogu (posebice od samih početaka davne 2011.) onda možda znate da je moja ljubav prema kozmetici krenula od prirodne kozmetike - i to one ručno rađene, sa minimalnim brojem sastojaka. Kroz niz godina, pronašla sam i isprobala hrpetinu recepata na sebi (a poneki i na prijateljicama i članovima rodbine) ali samo ih je nekolicina ostala u "trajnoj rotaciji". Danas sam vam odlučila pokazati moje najdraže recepte koje možete skinuti kao sliku i koristiti offline. Kliknite na svaku sliku za prikaz u originalnoj veličini. :)

Šumeće bombe za kupku (recept za 5 bombi od 50 grama)


Ovaj recept, iako najnoviji od svih prikazanih u ovom postu, je odmah nakon prve probne izrade postao favorit mene i moje brkate polovice. Iako u receptu piše 5 ml ulja, ja sam slučajno ulila 3 puta veću količinu u prvu turu i tako dobila hranjive bombe nakon kojih vam neće trebati losion ili maslac za tijelo (no trebati će vam sredstvo za čišćenje kade, pošto ostavlja uljni film na istoj). Nisam ljubitelj dodatnih boja i mirisa, pa ih preskačem u receptu no ukoliko ih želite koristiti preporučujem čista eterična ulja i bojila za sapune.

Uljna emulzija za uklanjanje šminke (recept za 100 ml emulzije)


Poprilično sam sigurna kako je ovo najstariji recept od svih prikazanih u postu i vjerojatno do sad moj najdraži. Koristim ga točno 5 godina i do sad je "prešišao" sve kupovne uljne emulzije za skidanje šminke koje sam isprobala. Kruta varijanta ovog recepta bi uključivala kokosovo ulje i shea maslac, ali ručno mješanje tih sastojaka sa polisorbatom je zeznuto pa uvijek preporučujem ovu tekuću verziju. Skida i vodootpornu šminku te SPF u porama, a lice ostavlja čistim i glatkim.

Prirodna pasta za zube (na bazi zelene gline, recept za cca 150 grama paste)


Ovo je poprilično jednostavan recept za pastu za zube kojoj možete, no ne morate dodavati ekstra sastojke poput eteričnih ulja (ja sam ih zbog kokosovog ulja izbjegla jer volim prirodnu aromu kokosa, iako definitivno zahtjeva navikavanje). S obzirom da recept sadrži glinu i ugljen, pasta će vjerojatno trajno obojati dlačice četkice za zube a pranje umivaonika će biti češće. Kao što piše u napomenama, izbjegavam upotrebu sode bikarbone u pasti za zube no zato ju, zajedno sa kokosovim uljem, itekako volim u prirodnim dezodoransima. 

Maska za lice sa zelenom glinom (recept za 2 korištenja ili cca 45 grama maske)


Ako niste skužili do sad, obožavam zelenu glinu jer je itekako multifunkcionalan proizvod i koristim ju u većini svojih recepata. Iako rado i dalje kupujem i koristim Olivalovu Aktivnu masku za lice s uljem smilja ovaj recept miksam u raznim varijantama već godinama. U idealnom scenariju, maski dodajem i par kapi biljnoj glicerina za bolje vlaženje kože te prstohvat aktivnog ugljena u prahu za bolje čišćenje pora. Recept prikazan na slici je fleksibilan jer možete izbacivati i ubacivati ekstra sastojke, ovisno o željenom efektu - ulja za svoj tip lice, dodatak biljnog praha ili čaja za eksfolijaciju ili odsustvo istog za nježniji tretman, itd. 

 Prirodni šampon za suho pranje kose


I za kraj, jedan "bezreceptni" recept. Riječ je o kukuruznom škrobu ili škrobnom brašnu kojeg godinama koristim ne samo za suho pranje kose, već i kao 100% puder za matiranje lica/šminke. Najčešće ga čuvam u manjim staklenkama ili koristim stare posudice od kupovnih pudera u prahu, a ponekad ga znam pomiješati sa aru ili tapioka prahom, a u posljednje vrijeme sa planirala dodati i iris u prahu i/ili bijelu glinu. Ako imate masnu kosu i kožu, a želite nešto potpuno prirodno ili vas komercijalna sredstva za matiranje iritiraju, možete probati ovaj prah ili kombinaciju navedenih prahova. Omjeri ovise o vašim preferencijama, a ja najčešće koristim sljedeće kombinacije: tapioka i k.škrob - 50 g : 50 g (polovica svakog na ukupnu količinu od 100 g) ili tapioka, k.škrob, aru - 33 g: 33 g: 33 g (jedna trećina svakog na ukupnu količinu od 100 g).


 Sretno miksanje ako se odlučite na neki od navedenih recepata i svakako javite svoje dojmove, prijedloge i kritike. :)