[DIY] Recepti za njegu lica na bazi aloe vere i ulja


Jeste li ikad pokušali u vlastitom domu od nekoliko sastojaka napraviti više različitih proizvoda za njegu kože? Ako niste, možda će ovaj post biti dobra motivacija ili zanimljivo štivo ako ste ljubitelj prirodne kozmetike i uradi sam(a) projekata. Na ovaj eksperiment me inspirirala potreba da napravim bezmirisni hranjivi losion za tijelo, koji neće biti preuljast ili ljepljiv. Za osobnu upotrebu, naravno.
U rukama sam imala tubu aloe vera gela, teglicu kokosovog ulja i nekoliko bočica raznih ulja koje inače svakodnevno koristim i imam u zalihama. Izbor dodatnih sastojaka je bio malo izazovan...

Znala sam da ne želim koristiti: 

a) shea (karite) maslac iako mi je on tako drag sastojak (provjereno jedini koji sprečava uraštanje dlačica na nogama nakon brijanja) jer i rafinirana i nerafinirana verzija svih brendova zaudara na kokošinjac (barem mom osjeljivom nosu),

b) kakao maslac jer mi je prebogat i prehranjiv ako se koristi kao baza, pogotovo za njegu lica,

c) pčelinji vosak koji se itekako svugdje "trpa" u kreme, balzame i slične mješavine jer bih htjela da je što više moguće proizvoda koje napravim vegansko (dakle, lišeno ikakvih životinjskih sastojaka. U varijanti jednog recepta sam koristila jako malu količinu domaćeg meda za probu, što ću napomenuti na kraju recepta.) i

d) sintetske tvari - konkretno polisorbat 80 koje sam vjerno stavljala u sve recepte za uklanjanje šminke jer sam željela učiniti sve recepte 100% la naturale

                                                           

Sastojci koje sam mogla/trebala koristiti:

a) CO2 ekstrakt ružmarina - jedan genijalan mali sastojak koji ne samo da djeluje antimikrobno i protuupalno, već kao antioksidans sprečava kvarenje (oksidaciju) kozmetičkih pripravaka

b) ulje vitamina E - ovaj izbor ovisi o konkretnim uljima koje koristim za svaki recept, no pametno ga je dodati ako tražite ono nešto ekstra u receptu a ne želite koristiti eterična ulja, macerate i sl.

c) ulje avokada i ricinusa - nisu svačiji izbor, pogotovo ako ne volite "teža" ulja veće gustoće i jačeg mirisa, no oba su mi savršena u uljnim mješavinama ili balzamima za skidanje šminke (ovaj put ih nisam imala pri ruci pa sam ih preskočila) i

d) usitnjene zobene pahuljice - jučer sam imala ideju da napravim laganini verziju svoje originalne maske sa zelenom glinom, no pošto je nova verzija uključivala bijelu glinu, rižino brašno i bademovo ulje (među ostalim) morala sam ovom prilikom odustati jer mi je ponestalo tih sastojaka...
     
                                                         

Kao što napisah u naslovu, recepti koji slijede su u na bazi (odnosno, bazni sastojci su im) aloe vera gela i ulja; konkretno kupovnog aloe vera gela (koristila sam ESI Aloe Vera Gel - onaj klasični, bez čajevca, sa čistoćom 99.9% kojeg možete kupiti u skoro svakoj lokalnoj biljnoj ljekarni - meni su najdraže Lavanda Mia) i kokosovog ulja jer mi je najdostupnije, najpovoljnije i ugodnije za koristiti kao bazu od shea maslaca, kakao maslaca, pčelinjeg voska i sl. gustih tvari.

Među ovima su i dva neuljne mješavine: jednu sam nazvala "Emperor" - mješavina micelarne otopine, tonika za lice (kupovnog) i par kapi glicerina a drugu "Cocoon" - kupovni tonik pomiješan sa par kapi glicerina. Oboje držim isključivo u frižideru na skincare polici (koliko god bilo nekima gadljivo držati kozmetiku u blizini hrane, meni su ohlađeni proizvodi dar s neba jutri kad se budim podbuhla lica i trebam hitno nešto hladno za umivanje i čišćenje. Nisam još dovršila naljepnice sa dizajnom do kraja, pa na fotki vidite neke mazalice koje imaju naljepnice a neke nemaju. Ne, ne planiram se baviti izradom prirodne kozmetike s ciljem prodaje, već ovo radim za svoj gušt. I da, volim davati imena svemu pa sam tako nazvala i ove mučkarije.


Emperor - 80% micelarne otopine (bilo koje, po mogućnosti sa dodanom aloe verom), 20% kupovnog tonika (koristila sam Cosmel Hydro Tonic) i par kapi glicerina. Cosmelov tonik u sastavu već ima glicerina (no htjela sam mu dati još malo za ekstra vlažnost) ali i ekstrakt čaja (Camellia Sinensis Leaf Extract) i aloe vera gela koji se odlično nadovezuju na ostale proizvode. Ovoj mješavini ne trebaju nikakvi dodatci poput CO2 esktrakta jer joj je uloga jednostavna: nježno čistiti lice ujutro umjesto umivanja sa efektom hlađenja. Također, shout-out Cosmelu i njihovoj Omega 6 kremi za lice koja mi je dan-danas najbolja i najdraža kupovna krema hrvatskog brenda IKAD. <3 (ovaj post nije sponzoriran od strane Cosmela :D)

Cricket - macerat zelenog čaja u baznom ulju badema: uroniti zeleni ili crni čaj u ulje i pustiti da se infuzira tjedan do mjesec dana (što se duže otpada, to je jači efekt). Može se direktno uroniti usitnjeni prah čaja (kao što sam ja radila, prethodno ga usitnjujući u keramičkom mužaru, pa ću pred kraj maceriranja morati procijediti ulje kroz gazu) ili uroniti vrećicu čaja u ulje (preporučeni omjer je 2 žlice čaja (30 g) na 120 ml baznog ulja). Savjet: dodati ulje s vitaminom E ili CO2 ekstrakt ružmarina za veći antioksidativni učinak i duži rok trajanja mješavine.


Jitterbug - krema, koja ima dvije verzije (na prvoj fotki treće u prvom i drugom redu) - laganija, za lice koja ima veći omjer aloe vere naspram kokosovog ulja (2/3 aloe vere, 1/3 kokosovog ulja), te uljnija i svilenkastija za tijelo (1/2 aloe vere i 1/2 kokosovog ulja i par kapi meda). Obje kao dodatke imaju i po 5 kapi ulja sjemenki crnog grožđa, kamelije (zelenog čaja) i badema. U ove kreme bi se svakako trebao dodati CO2 ekstrakt ružmarina koji bi produžio rok trajanja do 2 godine, no bez njega kreme se mogu koristiti 3 mjeseca (možda čak i malo duže ako se čuvaju u frižideru, no sam ih smjestila u svoj Ikea metalni ladičar u kupaonici koji će koliko-toliko čuvati od topline). Što se tiče meda, nije stvorio nikakve negativne pojave već ga nisam ni osjetila mirisom i djelovanjem, a kako želim da svi proizvodi koje sama izrađujem budu veganski, neću ga više koristiti. Med, propolis i matična mliječ se inače u kozmetici koriste za tretiranje akni i obnavljanje kože, između ostalog.



Chrysalis - univerzalni uljni maslac (najmjenjen prvenstveno na skidanje vodootporne i teže šminke): ima dana kad mi je dovoljna samo mješavina micelarne otopine i ulja (još jedan recept koji rado koristim zadnjih par mjeseci) i gel za umivanje no bome ima dana kad nosim jako postojanu šminku na očima ili usnama (deblji sloj maskare za volumen ili tekući mat ruž) koju teško skidam sa micelarnom otopinom. Zato sam napravila ovaj maslac kojeg umasiram u suho lice i pokupim sa blazinicom natopljenom micelarnom, te umijem lice sa gelom. Još jedan razlog zbog kojeg sam ovom prilikom izostavila polisorbat (emulgator) je činjenica da su se faze često razdvajale prije nego što se balzam stvrdnuo u frižideru. Sastav je 80% kokosovo ulje i ostatak su razna biljna ulja koja sam imala pod rukom: sezamovo, bademovo, ulje sjemenki grožđa, buriti, tamanu, kamelija (čaj) i marakuja. U ovaj recept ne idu niti glicerin, niti aloe vera ili drugi dodaci jer je rok trajanja za čista ulja neodređen ukoliko se pravilno skladište (u hladnom, tamnom prostoru).


Cocoon - kupovni tonik sa dodanim kapima glicerina. Ništa invetivno ili posebno - namjena mu je isključivo dodatno hlađenje i vlaženje kože prije nanošenja seruma i ostalih proizvoda ujutro. Ako bi radila nešto ovako od nule - izabrala bih kombinaciju cvjetnih vodica (hidrolata) poput jasmina i ruže, sa dodanim glicerinom, alantoinom i pantenolom (iskreno, stavila bih još hrpu divota unutra kao što su beta glukan, arbutin, ekstrakt sladića i centele, aminokiseline... ali nemam mogućnosti za to).

Exuvia - peeling maska sa zelenom glinom, aloe vera gelom, glicerinom, uljima, tonikom i prahom zelenog čaja. Uvijek koristim ovu posudicu od 30 grama jer u njoj imam količinu za točno 2 korištenja (dakle, potrošim ju u roku od 2 tjedna a čuvam u frižideru). U ovu količinu ide 10 grama zelene gline, 5 ml destilirane vode/hidrolata/tonika (bilo koji od ovih može, doduše ja preferiram drugu ili treću opciju), 5 ml ulja (ovdje sam koristila ulje sjemenki grožđa (bogato, hranjivo ulje) i ulje slatkog badema (lagano brzo upijajuće ulje), 1 kap glicerina (u maskama sa glinom morate paziti da ne stavite više od ove količine jer će u protivnom smjesa biti gumasta i neće prijanjati na kožu), 7 grama aloe vera gela i pola čajne žlice (2.5-3 grama) mljevenog zelenog čaja. Potonji će omogučiti blagi piling te dodati antioksidativna svojstva maski, dok zelena glina uklanja nečistoće iz pora, glicerin vlaži a ulja hrane kožu. 


Imena su inspirirana entomologijom, jednom od mojih najdražih grana zoologije. :) A što se tiče samih proizvoda - danas sam isprobala Emperor, Cocoon i Jitterbug na sebi i dečku i oboje smo bili oduševljeni efektom na koži, pogotovo on.
Ako bi se ovi proizvodi koristili kao čitava rutina, dodala bih još i: AHA masku sa hibiskusom i bogatu luksuznu uljnu mješavinu za noćnu njegu lica (sa kaprilnim trigliceridom kao bazom, zatim uljem jojobe i šafranike, uz dodatak ulja divlje ruže, uljem grožđa, vitaminom E, uljem kamilice, shea uljem i raznih biljnim ekstraktima).

Ukoliko isprobate neki od sastojaka ili imate savjet za sastojke, pripremu i primjenu, obavezno javite. :)