Najbolji kozmetički alati 2020. godine

Neki dan sam na Instagram profilu podijelila post o najdražim makeup proizvodima tj. kupovinama u 2020. godini. S obzirom na to da bi posebne recenzije svakog  proizvoda bile prenaporne za čitanje i veliku većinu tih proizvoda sam već recenzirala na profilu, današnji "best of" post ću posvetiti manje spominjanoj ali bitnoj skupini proizvoda: kozmetičkim alatima - od spužvica i kistova za podlogu, do masažera i alata za čišćenje lica. Sve proizvode iz ovog posta sam otkrila ove godine i još su uvijek dostupni u prodaji (osim jednog koji je limitirano izdanje).


Ebelin masažer za lice (limitirano izdanje 2020) - za razliku od već viđenih jednostavnijih masažera od žada i imitacija žada koje su iskakale iz pašteta na sve strane, ovaj masažer je poseban po građi i kvaliteti izrade za cijenu. U opisu proizvoda navodi se kako je pogodan za sve tipove kože i može se koristiti svakodnevno, na sobnoj temperaturi ili rashlađen. Svima koji se bude podbuhlih očiju ili lica ovaj rashlađen masažer bi svakako dobro došao. Na poleđini pakiranja nalazi se slika lica s uputama za korištenje, a princip je masiranje od dna tj. prednjeg dijela lica prema vrhu, odnosno kraju lica prema vlasištu i ušima. Koristim ga uglavnom navečer prije spavanja za dodatno opuštanje, a posebno mi je koristan pri masaži donjeg dijela lica (čeljusti) koja djeluje jako opuštajuće prije spavanja. Najviše me dojmila njegova težina i kvaliteta izrade, pogotovo za tako (relativno) nisku cijenu.


S ovim alatom se nećete (nažalost) buditi mlađeg, zategnutijeg ili čišćeg lica, neće vam očistiti čakre ili očistiti stan, terasu i vrt - kako reklamiraju slične proizvode na tržištu - ali će dobro izmasirati lice, a bome i glavu i vrat kad vas uhvati glavobolja i dati vam onaj *ekstra* osjećaj u rutini njege lica. Sve to za 69 kn, koliko sam ga platila u dm-u početkom studenog ove godine. Ne mogu ga pronaći na dm.hr stranici niti na njemačkoj, no poprilično sam sigurna da sam ih viđala u zagrebačkim poslovnicama još oko Božića. Ako ugledate jedan i želite ga kupiti - imate moju preporuku.



Hello Beauty Velvet Sponge - sjećam se kako sam još prije skoro 7 godina isprobala čuvenu Real Techniques Miracle Complexion Sponge i ostala razočarana, pogotovo s obzirom na to da mi se raspala nakon 3 tjedna svakodnevnog korištenja. Nakon nje sam odlučila isprobati jeftiniju i dostupniju varijantu iz Bipe - Hello Beauty spužvicu. Do prije godinu dana mi je bila najdraža spužvica za šminku, no onda sam odlučila isprobati novu vrstu spužvice na tržištu: tzv. velvet ili baršunastu spužvicu. Konkretno, Juno & Co. s Beauty Baya i Marra iz dm-a. Juno Moon spužva je bila OK no nije me oduševila (i dalje mi nije jasno zašto su ljudi TOLIKO poludjeli za njom), a s Marra baršunastom nisam bila zadovoljna. Obje spužvice su imale zajedničku manu: teško su se vraćale u prvotni oblik nakon svakog pranja - Juno & Co. nešto bolje, ali svakim pranjem sve slabije i slabije, a Marra spužvica se deformirala odmah nakon prvog pranja. 


Kad sam početkom jeseni prvi put ugledala Hello Beauty Velvet Sponge u Bipi - znala sam da ju moram isprobati, pogotovo za 25 kn po komadu. I onda se rodila još jednom ljubav i pronašla sam najdražu spužvicu koju sad imam u zalihama u većem broju. Po čemu je ova spužvica bolja od klasične, bez baršunastog sloja? Ukratko, manje upija proizvode, može se koristiti suha - u biti, najbolja je kad je suha - bolje raspoređuje proizvode po koži a pritom koristite manje proizvoda. Moja prva traje već 3 mjeseca sa samo jednim manjim rezom od nokta, pere se besprijekorno i sjajno zadržava oblik. I klasična Hello Beauty mi traje daleko dulje od mnogih poznatijih poput RT Miracle Complexion Sponge, a Velvet verzije se od sad nadalje strogo držim dokle god bude u prodaji. 



Look by Bipa 3u1 čistač kistova - apsolutno čudo od proizvoda. Bipa je odlučila slijediti trend tzv. brush switch alata koji sadrže posebnu spužvicu grube teksture koja skida praškaste proizvode s upotrebljenih kistova i "resetira" ih bez potrebe za čišćenjem. S ovim alatom možete koristiti više nijansi ili finisha proizvoda pri jednom šminkanju, a kad zaprljate jednu stranu jednostavno okrenete drugu. Osim spužve za čišćenje kistova, u silikonskom kućištu se nalazi i manja, mekanija spužvica koju možete navlažiti s vodom ili tekućim fiksatorom za šminku, te uroniti kistove za oči kako bi postigli veći intenzitet sjajnih/metalik sjenila i pigmenata. Kad se uklone obje spužve, silikonsko kućište služi pri pranju kistova s vodom i sredstvom za trljanje i ispiranje. Sve to za tridesetak kuna u većim Bipa poslovnicama. Tko god je dizajnirao ovu stvar - svaka mu čast. Da se mom nešto dogodi, odmah bih otrčala do Bipe kupiti novi jer mi je olakšao šminkanje i čišćenje za duplo. 


Slijedi nekoliko recenzija kistova koje sam obožavala ove godine - koristila sam ih prvenstveno za tekući puder, ali se svaki može koristiti i za nanošenje drugih tekućih ili kremastih proizvoda za lice.



Real Techniques 202 Instapop Face Brush (na fotografiji prikazana s Essence spužvicom za lice koja je također jedna od boljih koje sam probala iz lokalnih drogerija, no nije me toliko oduševila da bih ju kupila opet) - ovaj sam kist koristila veći dio godine za nanošenje tekućeg pudera i nisam ga ispuštala iz ruke. Za razliku od starijeg Expert Face Brush kista, ovaj ima specifično rezane dlake zbog kojih bolje raspoređuje puder u udubine lica, pogotovo oko nosa i na krajevima lica. Nevjerojatno je mekan, kao i svi RT kistovi i ovaj primjerak je jedan od razloga zašto se uvijek vraćam ovom brendu kad sam u potrazi za novim kistovima.





Osim šire, u ruci ugodne i vizualno ugodne drške, ovaj kist ima ranije spomenute mekane sintetičke dlačice koje se lako čiste i ne ispadaju ni pri pranju ili korištenju. 202 Instapop Face Brush je po meni najbolji za tekuće pudere visoke pokrivnosti zbog relativno prozračne "glave" odnosno dlačica. Nije pregust i nabijen, već je pomalo "elastičan". Po licu klizi jako lako i raspoređuje ravnomjerno puder, ali s njim teže utrljavam isti u kožu pa mi je nerijetko za pudere koji ističu teksturu lica nakon njega bila potrebna spužvica za dodatno utrljavanje. Svoj sam kupila preko iHerb stranice, a starija verzija kista je trenutno na sniženju na Pink Panda webshopu.



Douglas Collection Charcoal Line Buffer Brush - ovaj kist sam kupila prošle godine u Douglasu na sniženju, a bio mi je najdraži kist za tekući puder dok nisam otkrila RT Instapop Face Brush. Cijelu godinu sam ga zanemarivala, no prije par mjeseci sam ga opet uzela u ruke jer je bio jedini čist u tom trenutku i prisjetila se zašto mi je bio favorit. Ovaj kist je fenomenalan i za razmazivanje i utrljavanje tekućih pudera slabije do srednje pokrivnosti. Kod ovog kista se osjeća dobra kvaliteta izrade ne samo "glave" odnosno dlačica već i drške, koja je izrađena od drva. Nije prelagan, osjeća se određena težina u rukama i iako je ugodan u ruci, ne može se usporediti po tom pitanju s RT Instapop kistom. Dlačice su na ovom sintetičkom kistu izrazito mekane, gusto su nabijene no posjeduju određenu vrstu "elastičnosti" kao i RT Instapop. Pri pranju i korištenju dlačice ne ispadaju, iako je par njih ostalo uvijeno na samom rubu kista tijekom vremena što može biti rezultat skladištenja (držim ga naguranog s ostalim kistovima za puder u jednom odjeljku držača za kistove). Sad je snižen u Douglasu, pa ako ste u potrazi za sintetičkim kistom za tekući puder s ravnom glavom, ovo je moj favorit.



Moje posljednje otkriće ove godine je kist još jednog kultnog brenda: Zoeva, i to njihov 102 Silk Finish Brush. Na kupnju ovog kista me navela potraga za kvalitetnijom zamjenom za e.l.f. Powder Blurring Brush, kojeg sam isprobavala tijekom ljeta za tekuće i kremaste proizvode. Iako mi se jako svidio oblik "glave" kista, nisam bila nikako zadovoljna kvalitetom izrade, pogotovo drške koja se klimala (što nije prvi put kod e.l.f. kistova, čak iz njihove bolje Studio linije). Zoeva Silk Finish sam pronašla povoljno na oglasniku mojekrpice.hr, novog i nekorištenog u svojoj zip vrećici jer ga bivša vlasnica nije uopće koristila. 



Kad sam prvi put primila Silk Finish u ruke, bilo mi je jasno zašto svi godinama hvale kvalitetu Zoeva kistova. Drvena drška je teža ali ne i teška za rukovanje, a o kvaliteti izrade vrha odnosno dlačica odbijam detaljnije pisati jer to morate doživjeti sami. Silk Finish ima manju "glavu" od većine kistova za tekući puder koje sam do sad isprobala, a upravo ta odlika omogućuje da s njim lakše razmažete i utrljate tekući puder (i ostale kremaste proizvode) u nabore i krivine lica, posebice oko nosa i na krajevima. Unatoč recenzijama na netu koje navode kako se ovaj kist zbog gustoće teško pere, nisam imala takvih problema s njim a pohvalila bih ga i za brzinu sušenja. Ovaj kist mogu bez problema oprati navečer, postaviti vertikalno preko ručnika na topli radijator i bit će suh za par sati ili navečer bez pomoći radijatora na ručnik na kojem se osuši do jutra. Ako niste ljubitelj ravno rezanih kistova kao što je Douglasov iz ovog posta i tražite nešto manji, precizniji kist za detaljnije utrljavanje i razmazivanje tekućeg pudera - Zoeva Silk Finish bi bio dobar izbor za vas. Zbog njega nisam odustala od RT Instapop kista; dapače - sve kistove iz ovog posta koristim i dalje izmjenično, no svaki mi je nešto bolji za drugu svrhu. Instapop Face Brush preferiram za gušće/teže pudere, dok mi je Zoeva Silk Finish bolji za laganije formule, čak i korektor na raznim dijelovima lica i tekući highlighter. Kod nas ga možete kupiti u Douglasu. Zoeva je inače dostupna i na Cultbeauty i Beauty Bay-u, ali tamo ne pronalazim Silk Finish u crnoj varijanti.



A što se tiče e.l.f. Powder Blurring Brush kista i njegove sličnosti sa Zoeva 102 Silk Finish - iako im glave izgledaju iste, ova dva kista su potpune suprotnosti po pitanju kvalitete, izrade, stabilnosti i čvrstoće. Iako se nisam riješila e.l.f. kista, odustala sam od korištenja za nanošenja tekuće podloge ali ću ga svakako u budućnosti ponekad koristiti za npr. kremasta rumenila. Dokle god ne pukne, a vjerujte mi - blizu je.