Prirodna i jeftina AHA maska za lice - spas za kožu i novčanik

O ovoj 100% prirodnoj, učinkovitoj i jako jeftinoj maski za lice sa AHA kiselinama sam pisala prije cca godinu dana (na starom blogu), a do sad sam dobila isključivo pozitivne reakcije od čitatelja pa odlučih ponovno napisati post na istu temu. Recept za ovu masku nije moje otkriće - za to sam saznala preko Jane sa Small Bits Of Loveliness bloga koju smatram najboljom regionalnom blogericom orijentiranoj prema organskoj i prirodnoj kozmetici. No, krenimo redom - što su točno AHA kiseline? Ako se do sad niste susreli sa tim nazivom, (ukratko) riječ je o tvarima koje potiču odstranjivanje mrtvog površinskoj sloja koža odnosno vrše blagi piling. Za razliku od mehaničkog pilinga (gdje se koriste ili tkanine raznih tekstura ili zrnca za fizičko uklanjanje mrtvih stanica), kemijski piling (kiselinama) se smatra boljom, manje agresivnom opcijom. O njima ću posebno pisati u jednom od nadolazećih postova vezanim za sastojke, no osnova razlika je: AHA su topive u vodi, manje su molekularne mase i najbolje su za suhu i normalnu kožu, a BHA kiseline su topive u ulju, veće su molekularne mase i prodiru kroz sebum pa su bolja opcija za masnu i mješovitu kožu (sklonu miteserima).


AHA kiseline mogu biti "izvučene" iz prirodnih izvora poput malične/jabučne kiseline koju nalazimo u jabučnom soku - lat. Malus domestica, po čemu je dobila i ime) ili pak sintetičkog porijekla. Danas bih se osvrnula na AHA kiseline iz jednog prirodnog izvora - cvijeta hibiskusa. U hibiskusu se nalazi 4 tipa ovih kiselina: fitična, piruvinska ili pirogrožđana, mandelična (najblaža od svih) i azelaična.  Dobra stvar kod ovog izvora je što uz kiseline dobivate i još jednu divnu grupu sastojaka - antioksidante (oni pozitivici koji sprečavaju oksidaciju proizvoda, penetriraju u duboke slojeve kože te omogućuju stanicama obnovu i regeneraciju, a kao rezultat koža izgleda i osjeća se mlađom). Ta specifična skupina antioksidanta se zovu polifenoli i antocijanini (pigmenti u cvijetu hibiskusa).

Osim hibiskusa, još jedna biljka je bogata antioksidantima a to je - šipak/nar (lat. Punica granatum). Šipak sadrži likopen, kojeg u medijima često opisuju kao "borca protiv bolesti i malignih oboljenja" aludirajući na njegovo snažno djelovanje. Uz antioksidante, šipak sadrži i vitamin C koji pomaže u uklanjanju hiperpigmentacijskih fleka (nastalih od pretjeranog izlaganja suncu) te vitamin A i esencijalne masne kiseline o kojima ću također pisati detaljnije uskoro (napomena: jedne od mojih najdražih kozmetičkih sastojaka u zadnje vrijeme!).

Što bi se desilo ako bi pomiješali hibiskus i šipak, po mogućnosti na jako jednostavan, višenamjenski i jako jeftin način? Dobili bi otkriće godine, što je meni barem bilo kad sam otkrila Janin originalni post, u obliku čaja od hibiskusa i šipka.


Kako se koristi i koliko zbilja košta? Jednostavno: kupite čaj od šipka i hibiskusa (ja preferiram veće postotke hibiskusa, pa zato uvijek kupujem Gardenolo Hibiskus i Nar aromatizirani voćni čaj koji sadrži 43% cvijeta hibiskusa i 34% ploda šipka (kod većine komercijalnih čajeva u lokalnim dućanima stavlja se više šipka a manje hibiskusa). Možete ga pronaći u dm drogerijama za 19 kn (količina od 55 grama raspoređenih u 20 vrećica, odnosno 20 kura), a od ostalih sastojaka tu su plod aronije (13%) i plod borovnice (5%) za ekstra antioksidativni učinak. Uz prethodnu računicu dolazimo do zaključka da je jedno pakiranje čaja dovoljno za 5 mjeseci korištenja (ukoliko se koristi redovito). U periodu od mjesec dana više ćete platiti kavu iz automata na poslu/faxu nego tretmane ovim čajem. :) Ukoliko kupite jeftiniji čaj zbog manje gramaže i/ili udjela cvijeta hibiskusa, mjesečni račun je u tom slučaju mnogo manji. Ako vam se čaj ne svidi na licu, uvijek ga možete popiti zbog antioksidanta koji pozitivno djeluju na organizam i iznutra.


Sljedeći korak: jednu vrećicu čaja (otprilike 2.5 grama proizvoda ili pola čajne žličice) pomiješajte sa nekoliko žlica tople (ne vrele) vode. Možete koristiti prohukanu vodu iz slavine, pošto je riječ o neutralnom mediju. Pustite 5 minuta pa nanesite na lice sa rukom ili čistom žlicom, ukoliko nemate posebnu silikonsku četku za nanošenje maska. Ne preporučujem mješanje maske s medom jer se ta mješavina teško ispire sa lica a sušene biljke se brže infuziraju u vodi nego u medu, niti s biljnim uljima (za eventualnu hranjivost) jer se a) voda i ulja ne mješaju pa mješavina neće biti homogena i b) nećete moći isprati ulja sa lice nakon korištenja maske pa radije tih nekoliko kapi ulja sačuvajte za kraj rutine njege kože.


Masku preporučujem držati 5 minuta prvi put (pošto se mogu pojaviti osjećaji peckanja i žarenja što je savršeno normalno s obzirom na djelovanje AHA kiselina), a u sljedećim nanošenjima maksimalno 10 minuta (ja sam uvijek držala po 5 minuta i imala sam sjajne rezultate, dok bi nakon 10 minuta koža već počela praviti probleme u vidu blage isušenosti i zatezanja). Ukoliko čaj prethodno ne smrvite u mlincu za kavu ili sličnoj napravi, pripremite se na manji nered u kupaoni jer listići čaja nestašno lete na sve strane po bijelom emajlu umavionika/kade i ostavljaju plavkasto-crveni trag koji morate odmah isprati kako ne bi ostale mrlje. Maska će biti intezivne krvavo crvene boje sa tamnim komadićima, pa ćete imati priliku za strašenje i/ili gađenje svojih ukućana barem na 5 minuta. Nakon ispiranja maske mlakom vodom koža lica blista i osjećaj pod prstima je glađi zbog uklanjanja mrtvog, rožnatog sloja kože, a proizvodi koji idu iza maske se bolje i brže upijaju upravo zbog uklanjanja mrtvih stanica. Što se tiče učestalosti primjene, jednom tjedno bi trebalo biti dovoljno bez obzira na tip kože, a tijekom dana je obavezna SPF krema/losion (da, čak i zimi jer je sunčevo zračenje i dalje prisutno, iako nešto slabije u odnosu na ljetne mjesece) jer je koža nezaštićena i "ogoljena" zbog pilinga AHA kiselinama. Ukoliko imate osjetljivu ili reaktivnu kožu, napravite prvo tzv. "patch test" na manjem dijelu kože ruke ili vrata ili se posavjetujte sa svojim dermatologom o sigurnosti primjene. Javite dojmove! :)