[DIY] 100% prirodni piling za kožu od riže

Riža - žitarica iz porodice trava, biljka koja je izgradila čitave civilizacije starog svijeta (pretežno u Aziji) je već oko 10 000 godina uzgajanja poglavito zbog hrane (danas je treće agrikulturno dobro u svijetu sa skoro 750 milijuna tona u 2014.godini) ali se koristila i za ostale svrhe, npr. za njegu kose i kože. Osim kupki u rižinoj vodi, azijke su rižinu vodicu koristile kao toner za ujednačavanje tena (uklanjanje mrlja) i blistavost te kao proizvod za njegu kose za mekoću i zdravi sjaj. Dok sam proučavala recepte sa rižom na netu, nabasala sam na Pinterestu na jako jednostavni recept kojeg danas dijelim s vama, a to je - piling za kožu od riže (od glave do pete).


Mljevena riža i zeleni čaj + aktivni ugljen u kapsulama

Kao što napisah, recept je jako jednostavan, a postoje dvije varijente recepta.

Prva (koju sam ja koristila jer sam imala potreban alat) je:
- uspite rižu u blender ili ustinjivač poput ovoga (količina ovisi o vama - ja sam htjela imati zalihu od barem nekoliko mjeseci pa sam koristila 500 grama riže),
- dodajte druge sastojke koje želite koristiti (moraju biti suhi/praškasti kako bih produžili vijek trajanja mješavine); zeleni čaj, čaj od kamilice, čaj od šipka ili hibiskusa (za pomoć pri odstranjivanju mrtvih stanica kože zbog udjela AHA kiselina) ili pak aktivni ugljen u prahu (za bolje čišćenje nečistoća u porama)
- usitnite sve zajedno dok ne dobijete fini prah
- ostavite poklopljeno nekoliko minuta dok se sve slegne i
- prebacite u posudice (toplo preporučujem plastične bočice sa čepom na "klik" ili uskim otvorom kako bi mogli lakše dozirati)

Druga varijante ovog recepta (u nedostatku blendera ili usitnjivača) je: kupite rižino bražno (ja koristim Ekozonino) i pomiješajte ga sa ostalim sastojcima (možete ga koristiti i samostalno, ostali dodaci nisu neophodni). Spremite ga u posudice po svom izboru, no najbolje bi bile lagane plastične bočice sa uskim otvorom, poput ovih:


Prirodni piling od riže + reciklirane bočice od lijekova = win.

Mješavinu kožete koristiti na dva načina: 1) navlažite lice vodom, uspite manju količinu (nekoliko grama) pilinga na dlan ruke, pomiješajte sa malo vode i utrljate nježno u lice, obraćajući posebnu pažnju na prijelaz lica i vrata, oko obrva, nosa i sljepoočnica te temeljito isperite i 2) pomiješajte jednu južnu žlicu pilinga sa malo vode i napravite gustu pastu. Ostavite 10 minuta. Nanesite na lice, legnite 5-10 minuta, lagano utrljate u lice i isperite. Druga metoda je bolja kad želite ekstra mekano i blistavo lice, pa ju možete koristiti prije važnih događaja ili jednom tjedno kako bi održali blistavost kože.


Ukoliko želite ekstra fini prah za lice, a usitnjena ili samljevena riža vam je pregruba, onda možete upotrijebiti sito (kojeg svi imamo u kuhinji) i odvojiti grube od finih čestica. Fine čestice spremite u posebnu posudu, a grublje nemojte bacati - iskoristite ih za piling kože tijela pod tušem. Nemojte im dodavati ulja ili maslace jer se neće otapati u vodi (kao to radi šećer u šećernom pilingu) i teže će se ispirati sa kože. Radije ih iskoristite nakon tuširanja i nanesite ih na vlažnu kožu.

Zašto kupovati skupe pilinge kad možete napraviti svoj i potpuno ga prilagoditi svojim potrebama u vidu dodatnih sastojaka + umanjiti plastični otpad koristeći iznova iste bočice/teglice za svoje recepte i/ili reciklirajući stare iz kućanstva? Javite svoje dojmove u komentarima ukoliko isprobati recept. :)