Kako maksimalno iskoristiti sheet maske

Sheet maske su kozmetički proizvod kojeg sam najčešće kupovala u protekloj godini. Zapadnjačke ili azijske - potpuno mi je svejedno, ukoliko je sastav zanimljiv i bogat aktivnim tvarima (od kojih su mi najdraži peptidi, antioksidansi, med, aloe vera sok, alantoin i kolagen). U prosjeku kupujem maske koje nisu skuplje od 20 kn, iako za neke veća cijena je isplati s obzirom na kvalitetu (npr. Leegeehaam Vita Propolis maska koja divno hrani kožu i obnavlja kožu za cijenu od 35 kn u Bipi). S obzirom da su sheet maske jednokratni proizvod nakon čijeg se korištenja stvara puno više otpada nego kod većine proizvoda (plastična vrećica i ponekad mrežica te sama plahtica koja nije nužno napravljena od biorazgradivih materijala), svaka ideja o produživanju vijeka trajanja sheet maski je više nego dobrodošla. S vama ću danas podijeliti neke praktične savjete kako maksimalno iskoristiti svaku sheet masku (čak i kad vam ne odgovara za lice).


Esenciju iz maske možete koristiti i do 5 dana na sljedeći način: dekantirajte (izlijte višak) esencije u staklene bočice od tamnog stakla (možete koristiti i staru plastičnu ambalažu, no pošteno ju dezinficirajte alkoholom i držite u frižideru kako bi sprečili kvarenje) i nanosite ju kao klasičnu esenciju/serum svaki dan, ujutro i navečer.

Većina sheet maski u sebi ima oko 15 ml esencije (neke i više, no to ovisi i o maski koja se nalazi u pakiranju), što je za jednu upotrebu i za odlične rezultate zbilja previše. Nakon višestrukih isprobavanja ovog tipa maski, shvatila sam da veći dio proizvoda bacim zajedno sa plahticom iz razloga što mi koža ne može u 15ak minuta upiti toliko proizvoda. Stoga, neka bočica u koju ćete dekantirati višak proizvoda ima minimalnu zapreminu od 10 ml. Ukoliko ju ispunite do kraja, tu količinu esencije ćete uz korištenje ujutro i navečer moći bez problema potrošiti za 5 dana (kako bih iskoristila većinu proizvoda u tom roku, esenciju nanosim i na vrat i dekolte posebice ako mi se ne sviđa djelovanje proizvoda na licu).


Iako se često maske u dućanima drže uspravno (zbog boljeg prepoznavanja  i uštede prostora), kod kuće masku držite položenu prije korištenja kako bi se esencija ravnomjernije rasporedila kroz plahticu.

Ukoliko ćete dekantirati višak esencije u bočice prije korištenja, odmah prije toga okrenite masku naopačke i stisnite od vrha prema dolje kako bi proizvod bilo lakše istisnuti. S obzirom da ćete prvo izrezati manju rupicu zbog urednijeg prelijevanja u bočice, za lakše rukovanje je bitno da veći dip esencije padne na dno, prema otvoru.



Bočicu začepite i držite u ormariću (ako je pakiranje neprozirno ili od tamnog stakla) ili u frižideru (u slučaju da koristite prozirnu ambalažu kroz koju lakše prodire svjetlost i uzrokuje brže kvarenje proizvoda). Ako je prostorija u kojoj ćete držati bočicu sa emulzijom pretopla, onda je frižider bolji izbor.



Nakon "cjeđenja" maske, skroz rastvorite pakiranje i izvadite masku. Većina maski će na sebi i dalje imati dovoljno proizvoda za jedno korištenja, pa ne morate strahovati da ste previše odvojili u bočice.

No čak ni tu ne prestaje upotreba sheet maske: ako ona i nakon upotrebe na licu (nakon max 20 min držanja) ima nešto proizvoda na sebi, masku nanesite par minuta na vrat ili dekolte i uživajte u glatkoj, njegovanoj koži. Ako imate ekstra suhu ili ispucalu kožu na ostatku tijela, tipa rukama, petama ili koljenima, maskom možete omotati i te dijelove. Postoji samo jedno ustaljeno pravilo - što duže držite, to će koža upiti više proizvoda, no nema potrebe (a vjerujem ni strpljenja) držati više od pola sata.

Ako "bolujete" od jutarnje podbuhlosti lica (poput mene, posebice ljeti), sheet masku držite položenu u frižideru tijekom noći i uživajte u hladnom osvježenju lica ujutro nanoseći temeljito ohlađenu masku. Za ekstra faktor, nanesite hladnu masku i potom masirajte lice sa ohlađenim rolerom (npr. od kristala ili kamena) što će potaknuti cirkulaciju kože, a vi ćete beskrajno uživati u hladnoj jutarnoj masaži.

Kad se ustalite sa ovim trikovima, sheet maske postaju isplativija investicija za rutinu njege kože. Ukoliko vas zanima koje maske koristim i dojmove o njima, pratite moje objave na Instagramu gdje redovito recenziram sve sheet maske koje isprobavam. ;)